News

Iva Babaja odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića
18 lip 2018 03:12:00
8678 views

Naša proslavljena dizajnerica Iva Babaja, nakon niza priznanja i obnašanja najviših funkcija na internacionalnom nivou, konačno je dobila potvrdu svog predanog rada i u svojoj domovini. Ono je stiglo u obliku odlikovanja kojeg joj je na današnjoj svečanosti uručila predsjednica Republike Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović.

Iva je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajna i dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj.

Odlikovanje je stiglo upravo u trenutku kada je Iva završila svoj mandat ico-D, Svjetskom savjetu dizajna kojem je predsjedavala kao prva žena u više od 50 godina povijesti tog savjeta, ali i prva osoba koja je bila na čelu nekog svjetskog tijela u kulturi u povijesti samostalne Republike Hrvatske.

Ono, orden Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulićanaime, što je ovoj zagrebačkoj dizajnerici pošlo za rukom, svojevrsni je ekvivalent nekoj svjetskoj medalji. Nakon što je od 2007. godine bila potpredsjednica i Generalni Tajnik krovnog svjetskog udruženja za dizajn Ico-D, Iva Babaja je 2013. godine, sa čak 96 posto glasova iz 70ak zemalja, izabrana za Predsjednicu ovog svjetskog udruženja. Kako bismo shvatili magnitudu tog postignuća, dovoljno je reći da Ico-D predstavlja oko 200 organizacija iz 70 zemalja svijeta te da je u svojem radu bila primana od Ministara kulture, Premijera pa čak i Predsjednika mnogih zemalja.

“U trenutku kad sam postala član organizacija ico-D djelovala je pod nazivom – Icograda. Predstavljala je grafički dizajn, tj. vizualne komunikacije. U trenutku krize koja je nastupila 2012., shvatila sam da smo dinosaur koji će odumrijeti ako ne evoluira zajedno s vremenom te da se svijet dizajna kroz deset godina potpuno promijenio. Potpuno sam izmijenila strateško usmjerenje i učinila ga inkluzivnijim. ico-D, novim imenom i strategijom pokazuje da je dizajn multidisciplinarna aktivnost, čime je, postao centralno svjetsko tijelo za dizajn, što je kulminiralo nedavnim World Design Summitom u Montrealu. Iza mene je puno rada i odricanja, ali sada nakon primanja odlikovanja moram priznati da osjećam jednu lakoću jer znači biti i prepoznati u zemlji odakle dolaziš i stoga sam iznimno sretna i zahvalna”, ističe Babaja.

Nakon 10-godišnjeg intenzivnog perioda na internacionalnom nivou, Iva je okrenula novu stranicu te kao specijalist u domeni design managementa i brandinga s 20 godišnjom karijerom dizajnera i kreativnog direktora odlučila je iskoristiti tu jedinstvenu kombinaciju za pokretanje vlastite tvrtke. Zajedno sa svojom dugogodišnjom suradnicom Tomislavom Cigić, Iva Babaja pokrenula je tvrtku Babaja Branding & Design Consultancy d.o.o. koja svojim klijentima ne nudi samo usluge dizajna, već i sustavne brand konzultacije i strategije. Njihov rad prepoznali su brojni domaći i strani klijenti s kojima uspješno surađuju.


Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 5. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 05/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i odredbe članka 2., 3. i 18. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 20/95, 57/06 i 141/06) a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU
O DODJELI ODLIKOVANJA

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajna i dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikuje se

IVA (Antun) BABAJA.

Klasa: 060-03/18-13/02
Urbroj: 71-06-04/4-18-01
Zagreb, 27. veljače 2018.

Predsjednica
Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović, v. r.


Gallery / Galerija slika